søndag den 29. september 2013

Syltede grønne tomater

Der blev fire skønne glas med tomater - heraf to til mig selv...


I vores have i andelsboligforeningen dyrker vi frilandstomater. Jeg startede med at dyrke tomater for to år siden – den første sommer, jeg boede her. Første år var der mange grønne tomater, da frosten satte ind, og de blev smidt i komposten, for jeg var ikke klar over, at man kunne sylte dem. Sidste år tog min nabo, Bo, sig kærligt af de grønne tomater. Han syltede dem, og jeg fik et glas og var så ked af det, den aften, jeg spiste den sidste til min aftensmad (der var vist kun gået halvanden uge; så hurtigt spiste jeg dem). I år har jeg så selv syltet de grønne tomater – efter Bos opskrift.
Normalvis er syltede grønne tomater søde, men jeg er vild med Bos! De er mere krydrede og syrlige…

Syltede grønne tomater


1,5 kg grønne tomater
200 g salt

400 g sukker
3,5 dl vand
9 dl eddike

Fyld efter ønske (1/2 chili, dild, timian, hel sort peber).

Fremgangsmåde: Prik tomaterne med en gaffel. Kom tomaterne i en skål og overhæld med salt. Lad tomaterne trække natten over, så saltet kan trække væsken ud af dem.
Næste dag vaskes saltet af tomaterne. Glas skylles med kogende vand og skylles i atamon. Fordel tomaterne i glassene. Kog vand, eddike og sukker op. Hak chili og krydderurter og kom det i lagen sammen med hel sort peber. Når lagen spild-koger, hældes det over tomaterne. Glassene lukkes til. Trækker min. en uges tid, før de spises.

Tip: Nogen laver søde syltede grønne tomater og benytter nelliker, kanel, allehånde og kardemomme som krydderi i stedet for chili og krydderurter. 


Det er om at få plukket de grønne tomater, inden frosten sætter ind...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar