Med inspiration fra Kvali-mad har jeg udviklet min egen opskrift på et gryde-brød. Det er super lækkert og saftigt - lige så godt som brødene fra byens bedste bagerier! Bagere bager brød med damp - det giver brødet en sprød, flot skorpe og en saftig krumme. Bager man selv brødet i en støbejernsgryde eller en stegeso, får man samme effekt - et rigtigt "blære-brød". |
Langtidshævet gryde-brød
5 dl vand
10 gram gær
3 tsk salt
1 spsk honning
100 gram grahamsmel
525 gram hvedemel
(man kan også bruge 625 gram hvedemel i stedet for også at bruge grovmel)
Kerner til topping (jeg brugte græskarkerner)
Fremgangsmåde:
Dag 1: Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, honning og mel. Man behøver ikke ælte det - alt melet skal blot være vådt. Stilles i køleskabet ca. 12 timer (gerne mere).
Dag 2: Tag dejen ud 2 timer før, det skal bages: Hæld dejen ud på bordet og ælt det let igennem.
Tænd ovnen på 250 grader og stil gryden ind på en rist midt i ovnen.
Lad ovnen blive helt varm (lad den evt. varme videre ti minutter efter den har indikeret, at den er klar, så er den helt varm). Tag gryden ud og smør den med neutral olie eller en bagespray.
Hæld dejen i, drys med kerner, sæt låg på og sæt den hurtigt tilbage i ovnen.
Bages først 30 min ved 250 grader, derefter skures ned på 230 grader og brødet bages yderligere 20 min. Brødet skal have en kernetemperatur på 95-97 grader, for at det er færdigt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar