lørdag den 31. august 2013

Økologi og råvarebevidsthed



I vores lille byhave vokser der bærbuske -
her vokser store solmodne hindbær frem på busken for tredje gang denne sæson!

I magasinet for den økologiske uge er der interview med tre kendte danskere, som er store fortalere for økologi.

Den ene er Felix Schmidt, som jeg er kæmpe fan af; fed personlighed, nede på jorden, naturlig, meget lige til – der er ingen dikkedarer dér. Han fortæller om sit kolonihavehus og om ”fælles-køerne”, der går på markerne bag ved, som de skiftes til at fodre og passe og dermed får en del af kødet, når de skal slagtes. Det er håndtamme, økologiske køer. Felix går meget op i økologi og dyrevelfærd og betaler 150 kr. for en økologisk kylling frem for de 30-40 kr., man kan få konventionelle kyllinger for.

Den anden er Adam Price. Adam er ikke så fanatisk med økologien, for han vægter den gode smag højst. Alligevel er det tankevækkende, at 80-90 % af deres madindkøb i husholdningen er økologisk – fordi det oftest smager bedst! Han slår et slag for, at børn skal ud i naturen, lære at lave mad og kende gode råvarer fra de dårlige, lære at der ikke skal være E-numre i maden. Han fortæller om én af madskolerne i København, der havde besøgt en frugtplantage, hvor en pige pludselig udbrød: ”Gud, der er sgu nogen, der har tabt en pose æbler!”. Det er ikke til at fatte, at der findes børn i Danmark, som ikke ved, at mælken kommer fra en ko, og at æbler plukkes fra æbletræer.

Sara Bro er den sidste. Hun er vokset op i storkollektiv med fællestoilet og sovesal. Hun er blevet fodret med økologisk og biodynamisk mad og tankegang fra barnsben. Hun fortæller, at det egentlig ikke var noget, de snakkede om – altså økologi og sådan – det var ligesom bare det mest naturlige og fornuftige. Det synes jeg også er fedt at høre. For nogle er økologi blevet et modefænomen – man køber økologisk smør fra Naturmælk, fordi de bruger det i Spise med Price. Ikke alle tager stilling til, hvad konventionel mad og opdyrkning gør ved vores krop og miljø.
Disse tre har taget stilling. Og det er fedt!


Hjemmelavet blåbærgrød med mælk 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar