I vores lille byhave vokser der bærbuske - her vokser store solmodne hindbær frem på busken for tredje gang denne sæson! |
I magasinet for den økologiske uge er der interview med tre
kendte danskere, som er store fortalere for økologi.
Den ene er Felix Schmidt, som jeg er kæmpe fan af; fed
personlighed, nede på jorden, naturlig, meget lige til – der er ingen dikkedarer
dér. Han fortæller om sit kolonihavehus og om ”fælles-køerne”, der går på
markerne bag ved, som de skiftes til at fodre og passe og dermed får en del af
kødet, når de skal slagtes. Det er håndtamme, økologiske køer. Felix går meget
op i økologi og dyrevelfærd og betaler 150 kr. for en økologisk kylling frem
for de 30-40 kr., man kan få konventionelle kyllinger for.
Den anden er Adam Price. Adam er ikke så fanatisk med
økologien, for han vægter den gode smag højst. Alligevel er det tankevækkende,
at 80-90 % af deres madindkøb i husholdningen er økologisk – fordi det oftest
smager bedst! Han slår et slag for, at børn skal ud i naturen, lære at lave mad
og kende gode råvarer fra de dårlige, lære at der ikke skal være E-numre i
maden. Han fortæller om én af madskolerne i København, der havde besøgt en
frugtplantage, hvor en pige pludselig udbrød: ”Gud, der er sgu nogen, der har
tabt en pose æbler!”. Det er ikke til at fatte, at der findes børn i Danmark,
som ikke ved, at mælken kommer fra en ko, og at æbler plukkes fra æbletræer.
Sara Bro er den sidste. Hun er vokset op i storkollektiv med
fællestoilet og sovesal. Hun er blevet fodret med økologisk og biodynamisk mad
og tankegang fra barnsben. Hun fortæller, at det egentlig ikke var noget, de
snakkede om – altså økologi og sådan – det var ligesom bare det mest naturlige
og fornuftige. Det synes jeg også er fedt at høre. For nogle er økologi blevet
et modefænomen – man køber økologisk smør fra Naturmælk, fordi de bruger det i
Spise med Price. Ikke alle tager stilling til, hvad konventionel mad og
opdyrkning gør ved vores krop og miljø.
Disse tre har taget stilling. Og det er fedt!
Hjemmelavet blåbærgrød med mælk |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar