torsdag den 16. maj 2013

Fødselsdagshygge - 10 mennesker, 12 kvm


Mit søde hold var til fødselsdagskaffe i tirsdags...
Jeg havde håbet, vi kunne sidde i vore fine have, men hagl og torden tvang os ind i min lille stue - så vi sad 10 piger om det lille spisebord i en 12 kvm "stor" stue. Det var simpelthen så hyggeligt, og vi fik drukket en masse te og spist fødselsdagsboller og cheese cake. 

Mine yndlingsboller - 30 stk (koldthævede)
1 liter koldt vand
15 gram gær
5 tsk salt
1 dl olie
50 gram hørfrø
160 gram rugmel
800 gram ølandshvede (bedst) eller hvedemel (ikke bedst:)
150 gram fuldkornshvedemel

Drys: Sesamfrø, birkes, hørfrø og græskarkerner er min yndlingsblanding - men vær kreativ!

Fremgangsmåde: Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser tilsættes. Ælt 5-10 min. Dejen skal være våd og glat, men stadig have givet let slip på siderne (er dette ikke tilfældet - tilsæt mere mel), for eller hæver bollerne ikke og bliver meget flade. Stilles i køleskabet natten over eller min. 8 timer og hæver til dobbelt størrelse.
Med våde hænder formes en bolle ad gangen, som dyppes i drys-blandingen og sættes på bageplade med bagepapir.
Bollerne efterhæver ikke, men bages midterst i ovnen 20 minutter ved 250 grader. Stil gerne en skål med vand ind i bunden af ovnen - så får brødet en lækker sprød overflade. Bank på bunden af bollerne efter 20 min. - er lyden hul, er de færdige.

Tip: Man kan sagtens dele dejen op over flere dage - den kan holde sig 3-4 dage i køleskabet. På den måde kan man få friskbagte boller flere morgener i streg!
Man skal ikke tage opskriften for bogstavelig - brug bare det mel og det drys, du har i skabene - bare forholdet passer :)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar