tirsdag den 25. juni 2013

Konkurrence ved Økologisk Landsforening

I dag modtog jeg en pakke... 

I dag kom den søde postdame med en pakke til mig. En pakke, jeg ikke havde bestilt - den kom helt uventet. Det er dejligt at modtage pakker - og specielt denne pakke! For efterhånden en del måneder siden deltog jeg i en konkurrence ved Økologisk Landsforening i deres blad, "Økologisk". Man skulle skrive en beretning om sin bedste økologiske madoplevelse. Jeg skrev om dengang, min far og jeg slagtede hanen Kornelius og spiste ham til aftensmad. Det syntes Peter fra Landsforeningen var en dejlig historie, så i dag modtog jeg en gave, nemlig bogen "Jagten på den gode smag" af Carsten Kyster. Jeg glæder mig sådan til at læse den og blive inspireret til noget dejlig, økologisk madlavning.

Som bonus kunne jeg se, at min historie var kommet i det nye nummer af Økologisk, og at Theresa Maria Jessing havde illustreret det. Det blev jeg rigtig glad og stolt over! Theresa er "Bonderøven" fra DR1's kone. Hun har skrevet tre bøger, som jeg alle har. Hun er fantastisk kreativ og et stort forbillede for mig. Så jeg er bare rigtig glad! 
Theresas illustration til venstre og min historie til højre.

fredag den 21. juni 2013

Hyldeblomst

Hyldeblomstsaftevand
Hyldeblomster er skønne sommerbebudere.
De dufter og drysser og er fyldt af glæde og minder.
Her i Østjylland sprang hylden underligt nok ud før den gjorde hjemme ved mine forældre i Vestjylland. Derfor står drikken allerede klar her i Århus, mens der først nu kan plukkes og samles i Vestjylland.
Der blev tre flasker og lidt mere. Jeg synes, det er ærgerligt at skulle bruge så meget plads i fryseren på at fryse saften, så jeg har prøvet at henkoge noget af saften for at finde ud af, om det derved kan holde på en hylde i kælderen... Det bliver spændende.
Sidste år lavede jeg sirup af noget af hyldeblomstsaften. Det var et hit i rugbrøden og bidrog godt til hævningen. I år laver jeg hyldeblomsteddike. Jeg har hældt eddike over hyldeblomstkvaset - så nu må vi se, hvordan det bliver...
Jeg glæder mig til at skulle prøve en ny opskrift på hyldebærmarmelade. Det bliver først til efteråret, når de hænger sort-røde dér i luften og kalder på mig...


Macarons

Macarons klar til servering

I går bagte jeg macarons med chokolade og nødder. Opskriften er inspireret af to af Danmarks dygtigste madkunstnere; Mette Blomsterberg og Claus Meyer.

De smager frygtelig godt!

Macarons

Chokoladeganache

125 g mørk chokolade af god kvalitet
1,5 dl piskefløde
25 g honning
45 g smør

Makroner

150 g past. æggehvide
450 g flormelis
140 g mandler
50 g valnødder (eller hasselnødder)
3 spsk god kakao

Fremgangsmåde

Ganache: Hak chokoladen og kom den i en skål. Kog fløde og honning op i en gryde. Tilfør først lidt kogende fløde til chokoladen og rør, til den ikke skiller – tilsæt derefter resten. Når massen er ensartet tilsættes det bløde smør og der røres, til smøren er smeltet.
Kom ganachen i sprøjtepose og lad den hvile på køkkenbordet (ikke i køleskab!).

Makroner: Pisk æggehvide og flormelis luftigt i en skål (konsistensen skal være tyk og sej). Blend nødderne så fint som muligt på en foodprocessor (jeg smuttede ikke mandlerne – hvilket efter min mening gjorde makronerne lækrere). Bland nøddemel og kakao. Rør blandingen i æggehvideblandingen. Massen må IKKE blive for luftig.
Hæld massen i en sprøjtepose (evt. med glat tylle) og sprøjt massen ud i prikker på 3 bageplader. ”Prikkerne” skal være 3-4 cm i diameter. Lad evt. prikkerne lufttørre 40 min.
Bag kun én plade ad gangen midterst i ovnen 12 min. ved 180 grader.
Køl makroner helt af til stuetemperatur.

Macarons: Sprøjt ganache på bagsiden af halvdelen af makronerne og ”lim” de resterende makroner fast. Drys de færdige macarons med god kakao. Mmm!


Ganache: Chokoladen er hakket og fløden er klar til et  opkog

Ganche: Chokolade-fløde blandingen tilsættes smør

Makroner: De piskede æggehvider tilsættes nødde-kakao blandingen.
Nødde-kakao-blandingen ligner kaffegrums...

Makronerne vokser i ovnen

Færdige makroner

Så skal der serveres

En lille dessert til nogle gode venner -
chokolade-nødde macarons skal nok falde i god jord!

onsdag den 19. juni 2013

En sommerferie-dag

Morgenkaffen på terrassen 
Jeg har sommerferie. Jeg nyder det. I dag skulle jeg slet ikke lave noget, så den stod på hygge, afslapning og fordybelse. 

Te med citron
Jeg var på indkøb og handlede ind til en masse spændende mad, jeg skal prøve af, nu hvor jeg har ferie.

Nogle af mine indkøb

Vasketøjet i haven

Tomatplante

Kaffe på terrassen
Så var der kaffe på terrassen, og bagefter lavede jeg noget lækkert fisk, vi skulle have til aftensmad. Efter en god film i biografen er jeg træt - det har været en DEJLIG dag!

tirsdag den 18. juni 2013

Is

Daim-is på bund af rabarber-hyldeblomst kompot.
Toppet med Valrhona-kakao samt en halv chokoladeskilpadde.
Igår havde vi min lillebror og svigerinde på besøg til grill på terrassen. De er flyttet til Århus - i samme gade som os - men har desværre ingen have. Så vi nyder at spise sammen i vores have!
Vi fik nogle lækre bøffer, og til dessert hjemmelavet is.
Min mor har givet mig opskriften - der findes ingen nemmere og lækrere is!

Hjemmelavet is

Dette er en lækker, cremet is, der ikke krystalliserer, som mange andre hjemmelavede is gør.

1/2 liter økologisk fløde
1 dåse kondenseret mælk
Fyld efter ønske, f.eks. jordbær, citron, chokolade osv. (vi brugte daim)

Fremgangsmåde: Fløden piskes stift og kondenseret mælk tilsættes. Derefter tilsættes fyldet. Kommes i en skål med låg og stilles på frys. Der skal ikke røres eller kigges til det, mens det står på frys! Efter seks timer har isen konsistens som softice - lækkert! Hvis det står længere tid i fryseren, bliver det mere fast og lidt hårdere.

Tip: Tag isen ud 10 min. før det skal bruges. 

fredag den 14. juni 2013

Sommerlæsning

Sommerlæsning på terrassen i dejlig solskin

Jeg har fået en ny, skøn bog tilsendt fra bogklubben. Den er skrevet af Ritt Bjerregaard i samarbejde med Jørgen Vittrup, og den er hyggelig og velskrevet. Alle bærsorter og -typer er beskrevet; sundhed, dyrkning, anekdoter og opskrifter. Jeg kan klart anbefale jer at låne bogen på biblioteket eller købe den!

Vi har en gammel hyld til at vokse i baghaven,
og jeg vil til efteråret afprøve nogle af bogens lækre opskrifter 

Denne dessert ser bare så lækker ud!

Jeg vil i skoven og finde brombær, så jeg kan lave brombærsuppe!

torsdag den 13. juni 2013

Kammerjunkere

Kammerjunkere er sommerens pebernødder!

Jeg kender en rigtig dygtig og anerkendt kok, som sidste sommer fortalte mig en sjov historie...
Som ung teenager havde han inviteret en pige på date hjemme hos ham. Scoremiddagen var klar - koldskål med kammerjunkere. Han og en kammerat havde været ved bageren for at købe kammerjunkere, og de blev hældt på en bageplade, drysset med mel og sat i ovnen, hvor ovnlyset blev tændt. De så rigtig hjemmelavede ud, de kammerjunkere, og han og kammeraten syntes, at de var geniale! Da pigen kom, var hun da også meget imponeret over, at han selv havde lavet kammerjunkere. Historien melder ikke noget om, hvordan daten videre gik.

Jeg synes dog, at det er rigtig hyggeligt selv at lave kammerjunkere. Her kommer min foretrukne opskrift:

Kammerjunkere 

  • 300 g mel
  • 125 g smør
  • 75 g sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk. bagepulver
  • en halv deciliter kærnemælk/yoghurt naturel
  • 1 stang vanilie
  • en knivspids kardemomme
  • skal af en halv citron

Det hele æltes sammen og formes til små kugler - der bliver 2 plader.
Bages 10 min. 200 grader.

Tag kammerjunkerne ud og lad dem hvile et minuts tid, før de med en brødkniv halveres (her er det vigtigt, at de stadig er lune, ellers smuldrer de!).

Kammerjunkerne lægges med skæresiden opad på bagepladen og stilles i den stadig varme, men slukkede ovn, hvor de står ca. 20 min. og tørrer.


Vanilie er vigtigt!

De lune kammerjunkere, inden de halveres

De færdige kammerjunkere

Verdens bedste banankage

Det blev også til nogle muffins foruden skærekagen...
Jeg bagte den lækreste banankage den anden dag -
Jeg bagte den i en brødform, så den kunne skæres som en sandkage. Der var lige rigeligt dej, så jeg lavede også nogle muffins, som gjorde godt i madpakken dagen efter.

Banankage

175 g sukker (halvt alm. sukker, halvt brun farin/muscovado-sukker)
175 g smør
2 æg
1 stang vanilie
100 gram nødder (mandler eller hasselnødder)
175 g mel
3 tsk bagepulver
2 gamle bananer
100 g chokolade
Evt. lidt rørsukker og kanel til drys

Fremgangsmåde
Pisk det bløde smør og sukker sammen. Tilsæt æg og vanilie. Blend nødderne til mel eller små stykker i food processoren og tilsæt dem sammen med mel og bagepulver. Mos bananerne og bland dem i. Tilsæt til sidst hakket chokolade.

Kom blandingen i en brødform med bagepapir. Drys et tyndt lag sukker og kanel på toppen, inden kagen kommer i ovnen - det gør skorpen sprød og sød.

Bages 1 time ved 170 grader.

Tip: Hvis man ikke ønsker en skærekage, kan man bage muffins - her er bagetiden cirka 25 min.

søndag den 9. juni 2013

Hængekøjen

Et lille hvil i skyggen...
Sådan en dejlig søndag som i dag har vi været i haven. 
Vi lugede jordbærbed og ukrudt mellem hortensiaerne, og så skulle vi hænge den hængekøjen op, jeg har købt. Hængekøjen vækker skønne barndoms- og sommerminder hos mig. På mit køleskab hænger et hyggeligt billede af mig som lille og min far, der tager middagslur i skyggen i hængekøjen. Det var gode tider. Nu har vi selv en hængekøje i haven, og sidst på eftermiddagen står aftensolen lige på - jeg er sikker på, vi får mange gode timer i den hængekøje.

Mig og min far tager en lur på en varm sommerdag.
Nogle af de bedste barndomsminder har med hængekøjen at gøre.

Mig og to af mine brødre
- vi gyngede og legede altid i den hængekøje, der var spændt mellem æbletræerne.

Tid til formiddagskaffe på terrassen.
At luge ukrudt er hårdt arbejde - godt haven ikke er større :)

Et styks ukrudt!
Vi har ukrudts-træer her i haven.
De vokser cirka 10 cm om dagen, så de skal holdes nede.

lørdag den 8. juni 2013

Puder


Så er første sommerferie-projekt færdigt...
Sofapuderne har fået nyt betræk. Jeg fandt noget lækkert møbelstof til 49,- kr. meteren i Skumhuset og nogle skønne knapper i flotte farver. Nu har jeg brugt et par timer på puderne, og de pynter og er pæne! Jeg har valgt forskellige farver knapper, så jeg altid kan vende puderne alt efter, hvilken knap jeg lige har lyst til at kigge på.



Loppemarked

Katrine Holm Lotus-gryde -
Jeg fik den for en tyver!
Så er sommerferien skudt igang!
Efter en skøn dag igår med Strawberry Daquiri i afleveringsbaren på uni og efterfølgende grill-hygge med holdet, er sommerferien godt begyndt.

I dag tog jeg på loppemarked på Bispetorv i Aarhus.
Som noget af det første fandt jeg en meget fin lille Lotus-kasserolle fra Katrine Holm, som jeg straks forelskede mig i. Manden ville have 550,- kr for den, og det var alt for dyrt! Så jeg gik videre.
Ved én af de sidste boder, jeg gik forbi, stod en ældre dame, som også havde en smuk Lotus-gryde. Jeg spurgte, hvad den kostede, og hun sagde: "Hm, en tyver..."! Jeg skyndte mig at købe den!
Bagefter gik jeg tilbage til manden, der havde forsøgt at sælge mig den lille kasserolle og viste ham, at jeg havde købt en gryde. Han spurgte hvad den kostede og gættede selv på 400 kr. Da jeg sagde 20 kroner, så han helt forstyrret ud og råbte til damen i boden ved siden af, at hun skulle kigge efter hans ting, og så løb han ellers alt hvad han kunne over til den søde dame, som jeg havde handlet med.
Jeg tror nu ikke, han var så heldig som mig :)


Min nye ægge-gryde
 Jeg købte endnu en gryde for 60 kr. Det skal være min nye ægge-gryde. For når man koger æg sætter der sig en dum belægning i gryden, så det er rart at bruge den samme altid.

Et smukt fad, som står så flot i min tallerkenrække
Den sidste ting, jeg købte, var et flot fad til 60 kroner. Det bliver smukt at anrette en salat på dette fad!
Jeg er rigtig glad for mine nye ting. Gad vide, om min kæreste også bliver det...?

søndag den 2. juni 2013

Hæklet mobil/ipod sleeve

Det færdige resultat
Her aftenen før en fire-dages eksamen har jeg siddet og nørklet og slappet helt af, inden det går løs...
Jeg blev så inspireret, da jeg besøgte en veninde igår, som bare er så dygtig til at hækle. Nu har jeg snart sommerferie, og jeg glæder mig til at have tid til de kreative sysler igen!

Sy-skrinet blev fundet frem, da blomsten skulle sys på.

Jeg er ikke indehaver af en af de smarte telefoner,
men min iPod er virkelig glad for at have fået et sleeve!

Jeg kan slet ikke vente med at komme igang med nogle flere hæklerier!

lørdag den 1. juni 2013

Eksamenslæsning


Første eksamen bestået, anden eksamen afleveret, nu er der kun én eksamen tilbage før sommerferien! 

I torsdags efter statistik-eksamen tog hele holdet ned i Uni-parken for at spise sandwich, sole og sludre. Vi var i parken hele eftermiddagen, og sommerferiestemningen meldte sig. Om aftenen fejrede min kæreste og jeg det med at tage på Mash
Men fredag morgen meldte hverdagen sig igen. Weekenden skulle stå på eksamenslæsning... 
Der var bare det, at fredag aften havde vi sommerfest i opgangen, og det var en skøn aften at sidde ude, og vi blev helt utroligt fulde - så fulde at ham fra 2. sal hentede overskydende raketter fra Nytår, som vi fyrede af. Jeg er helt sikker på, at vi var meget upopulære - for det var en så varm aften, at alle i Øgaderne stensikkert sov med åbne vinduer. Vi vækkede også mågerne, som lavede et påstyr og spektakel! Og én fra nummer 43 råbte, at vi skulle stikke vores raketter op i røven! Så vi ventede lige en halv time, og så fyrede vi én mere af, og vi fniste som små teenagetøser!

I dag kom jeg så først igang med at læse kl 17... For jeg skulle hjælpe min bror med at flytte, og bagefter var der eftermiddagste i haven ved en veninde. 
Der er stadig skønt vejr - 
så nu står den på chips-spisning og eksamenslæsning under vasketøjet i haven. 
Læseferie er nu slet ikke så tosset...