Theresas illustration til venstre og min historie til højre. |
tirsdag den 25. juni 2013
Konkurrence ved Økologisk Landsforening
fredag den 21. juni 2013
Hyldeblomst
![]() |
Hyldeblomstsaftevand |
De dufter og drysser og er fyldt af glæde og minder.
Her i Østjylland sprang hylden underligt nok ud før den gjorde hjemme ved mine forældre i Vestjylland. Derfor står drikken allerede klar her i Århus, mens der først nu kan plukkes og samles i Vestjylland.
Der blev tre flasker og lidt mere. Jeg synes, det er ærgerligt at skulle bruge så meget plads i fryseren på at fryse saften, så jeg har prøvet at henkoge noget af saften for at finde ud af, om det derved kan holde på en hylde i kælderen... Det bliver spændende.
Sidste år lavede jeg sirup af noget af hyldeblomstsaften. Det var et hit i rugbrøden og bidrog godt til hævningen. I år laver jeg hyldeblomsteddike. Jeg har hældt eddike over hyldeblomstkvaset - så nu må vi se, hvordan det bliver...
Jeg glæder mig til at skulle prøve en ny opskrift på hyldebærmarmelade. Det bliver først til efteråret, når de hænger sort-røde dér i luften og kalder på mig...
Macarons
Macarons klar til servering |
I går bagte jeg macarons med chokolade og nødder. Opskriften er inspireret af to af Danmarks dygtigste madkunstnere; Mette Blomsterberg og Claus Meyer.
De smager frygtelig godt!
Macarons
Chokoladeganache
125 g mørk chokolade af god kvalitet
1,5 dl piskefløde
25 g honning
45 g smør
Makroner
150 g past. æggehvide
450 g flormelis
140 g mandler
50 g valnødder (eller hasselnødder)
3 spsk god kakao
Fremgangsmåde
Ganache: Hak chokoladen og kom den i en skål. Kog fløde og
honning op i en gryde. Tilfør først lidt kogende fløde til chokoladen og rør,
til den ikke skiller – tilsæt derefter resten. Når massen er ensartet tilsættes
det bløde smør og der røres, til smøren er smeltet.
Kom ganachen i sprøjtepose og lad den hvile på køkkenbordet
(ikke i køleskab!).
Makroner: Pisk æggehvide og flormelis luftigt i en skål
(konsistensen skal være tyk og sej). Blend nødderne så fint som muligt på en
foodprocessor (jeg smuttede ikke mandlerne – hvilket efter min mening gjorde
makronerne lækrere). Bland nøddemel og kakao. Rør blandingen i
æggehvideblandingen. Massen må IKKE blive for luftig.
Hæld massen i en sprøjtepose (evt. med glat tylle) og sprøjt
massen ud i prikker på 3 bageplader. ”Prikkerne” skal være 3-4 cm i diameter.
Lad evt. prikkerne lufttørre 40 min.
Bag kun én plade ad gangen midterst i ovnen 12 min. ved 180
grader.
Køl makroner helt af til stuetemperatur.
Macarons: Sprøjt ganache på bagsiden af halvdelen af
makronerne og ”lim” de resterende makroner fast. Drys de færdige macarons med
god kakao. Mmm!
![]() |
Ganache: Chokoladen er hakket og fløden er klar til et opkog |
![]() |
Ganche: Chokolade-fløde blandingen tilsættes smør |
Makroner: De piskede æggehvider tilsættes nødde-kakao blandingen. Nødde-kakao-blandingen ligner kaffegrums... |
![]() |
Makronerne vokser i ovnen |
Færdige makroner |
![]() |
Så skal der serveres |
En lille dessert til nogle gode venner - chokolade-nødde macarons skal nok falde i god jord! |
onsdag den 19. juni 2013
En sommerferie-dag
Morgenkaffen på terrassen |
Jeg har sommerferie. Jeg nyder det. I dag skulle jeg slet ikke lave noget, så den stod på hygge, afslapning og fordybelse.
![]() |
Te med citron |
![]() |
Nogle af mine indkøb |
Vasketøjet i haven |
Tomatplante |
Kaffe på terrassen |
tirsdag den 18. juni 2013
Is
Daim-is på bund af rabarber-hyldeblomst kompot. Toppet med Valrhona-kakao samt en halv chokoladeskilpadde. |
Vi fik nogle lækre bøffer, og til dessert hjemmelavet is.
Min mor har givet mig opskriften - der findes ingen nemmere og lækrere is!
Hjemmelavet is
Dette er en lækker, cremet is, der ikke krystalliserer, som mange andre hjemmelavede is gør.
1/2 liter økologisk fløde
1 dåse kondenseret mælk
Fyld efter ønske, f.eks. jordbær, citron, chokolade osv. (vi brugte daim)
Fremgangsmåde: Fløden piskes stift og kondenseret mælk tilsættes. Derefter tilsættes fyldet. Kommes i en skål med låg og stilles på frys. Der skal ikke røres eller kigges til det, mens det står på frys! Efter seks timer har isen konsistens som softice - lækkert! Hvis det står længere tid i fryseren, bliver det mere fast og lidt hårdere.
Tip: Tag isen ud 10 min. før det skal bruges.
fredag den 14. juni 2013
Sommerlæsning
Sommerlæsning på terrassen i dejlig solskin |
Jeg har fået en ny, skøn bog tilsendt fra bogklubben. Den er skrevet af Ritt Bjerregaard i samarbejde med Jørgen Vittrup, og den er hyggelig og velskrevet. Alle bærsorter og -typer er beskrevet; sundhed, dyrkning, anekdoter og opskrifter. Jeg kan klart anbefale jer at låne bogen på biblioteket eller købe den!
Vi har en gammel hyld til at vokse i baghaven, og jeg vil til efteråret afprøve nogle af bogens lækre opskrifter |
Denne dessert ser bare så lækker ud! |
Jeg vil i skoven og finde brombær, så jeg kan lave brombærsuppe! |
torsdag den 13. juni 2013
Kammerjunkere
Kammerjunkere er sommerens pebernødder! |
Jeg kender en rigtig dygtig og anerkendt kok, som sidste sommer fortalte mig en sjov historie...
Som ung teenager havde han inviteret en pige på date hjemme hos ham. Scoremiddagen var klar - koldskål med kammerjunkere. Han og en kammerat havde været ved bageren for at købe kammerjunkere, og de blev hældt på en bageplade, drysset med mel og sat i ovnen, hvor ovnlyset blev tændt. De så rigtig hjemmelavede ud, de kammerjunkere, og han og kammeraten syntes, at de var geniale! Da pigen kom, var hun da også meget imponeret over, at han selv havde lavet kammerjunkere. Historien melder ikke noget om, hvordan daten videre gik.
Jeg synes dog, at det er rigtig hyggeligt selv at lave kammerjunkere. Her kommer min foretrukne opskrift:
Kammerjunkere
- 300 g mel
- 125 g smør
- 75 g sukker
- 1 æg
- 1 tsk. bagepulver
- en halv deciliter kærnemælk/yoghurt naturel
- 1 stang vanilie
- en knivspids kardemomme
- skal af en halv citron
Det hele æltes sammen og formes til små kugler - der bliver 2 plader.
Bages 10 min. 200 grader.
Tag kammerjunkerne ud og lad dem hvile et minuts tid, før de med en brødkniv halveres (her er det vigtigt, at de stadig er lune, ellers smuldrer de!).
Kammerjunkerne lægges med skæresiden opad på bagepladen og stilles i den stadig varme, men slukkede ovn, hvor de står ca. 20 min. og tørrer.
![]() |
Vanilie er vigtigt! |
De lune kammerjunkere, inden de halveres |
De færdige kammerjunkere |
Verdens bedste banankage
Det blev også til nogle muffins foruden skærekagen... |
Jeg bagte den i en brødform, så den kunne skæres som en sandkage. Der var lige rigeligt dej, så jeg lavede også nogle muffins, som gjorde godt i madpakken dagen efter.
Banankage
175 g sukker (halvt alm. sukker, halvt brun farin/muscovado-sukker)175 g smør
2 æg
1 stang vanilie
100 gram nødder (mandler eller hasselnødder)
175 g mel
3 tsk bagepulver
2 gamle bananer
100 g chokolade
Evt. lidt rørsukker og kanel til drys
Fremgangsmåde
Pisk det bløde smør og sukker sammen. Tilsæt æg og vanilie. Blend nødderne til mel eller små stykker i food processoren og tilsæt dem sammen med mel og bagepulver. Mos bananerne og bland dem i. Tilsæt til sidst hakket chokolade.
Kom blandingen i en brødform med bagepapir. Drys et tyndt lag sukker og kanel på toppen, inden kagen kommer i ovnen - det gør skorpen sprød og sød.
Bages 1 time ved 170 grader.
Tip: Hvis man ikke ønsker en skærekage, kan man bage muffins - her er bagetiden cirka 25 min.
søndag den 9. juni 2013
Hængekøjen
Et lille hvil i skyggen... |
Sådan en dejlig søndag som i dag har vi været i haven.
Vi lugede jordbærbed og ukrudt mellem hortensiaerne, og så skulle vi hænge den hængekøjen op, jeg har købt. Hængekøjen vækker skønne barndoms- og sommerminder hos mig. På mit køleskab hænger et hyggeligt billede af mig som lille og min far, der tager middagslur i skyggen i hængekøjen. Det var gode tider. Nu har vi selv en hængekøje i haven, og sidst på eftermiddagen står aftensolen lige på - jeg er sikker på, vi får mange gode timer i den hængekøje.
Mig og min far tager en lur på en varm sommerdag. Nogle af de bedste barndomsminder har med hængekøjen at gøre. |
![]() |
Mig og to af mine brødre - vi gyngede og legede altid i den hængekøje, der var spændt mellem æbletræerne. |
Tid til formiddagskaffe på terrassen. At luge ukrudt er hårdt arbejde - godt haven ikke er større :) |
![]() |
Et styks ukrudt! Vi har ukrudts-træer her i haven. De vokser cirka 10 cm om dagen, så de skal holdes nede. |
lørdag den 8. juni 2013
Puder
Så er første sommerferie-projekt færdigt...
Sofapuderne har fået nyt betræk. Jeg fandt noget lækkert møbelstof til 49,- kr. meteren i Skumhuset og nogle skønne knapper i flotte farver. Nu har jeg brugt et par timer på puderne, og de pynter og er pæne! Jeg har valgt forskellige farver knapper, så jeg altid kan vende puderne alt efter, hvilken knap jeg lige har lyst til at kigge på.
Loppemarked
Katrine Holm Lotus-gryde - Jeg fik den for en tyver! |
Efter en skøn dag igår med Strawberry Daquiri i afleveringsbaren på uni og efterfølgende grill-hygge med holdet, er sommerferien godt begyndt.
I dag tog jeg på loppemarked på Bispetorv i Aarhus.
Som noget af det første fandt jeg en meget fin lille Lotus-kasserolle fra Katrine Holm, som jeg straks forelskede mig i. Manden ville have 550,- kr for den, og det var alt for dyrt! Så jeg gik videre.
Ved én af de sidste boder, jeg gik forbi, stod en ældre dame, som også havde en smuk Lotus-gryde. Jeg spurgte, hvad den kostede, og hun sagde: "Hm, en tyver..."! Jeg skyndte mig at købe den!
Bagefter gik jeg tilbage til manden, der havde forsøgt at sælge mig den lille kasserolle og viste ham, at jeg havde købt en gryde. Han spurgte hvad den kostede og gættede selv på 400 kr. Da jeg sagde 20 kroner, så han helt forstyrret ud og råbte til damen i boden ved siden af, at hun skulle kigge efter hans ting, og så løb han ellers alt hvad han kunne over til den søde dame, som jeg havde handlet med.
Jeg tror nu ikke, han var så heldig som mig :)
Min nye ægge-gryde |
Et smukt fad, som står så flot i min tallerkenrække |
Jeg er rigtig glad for mine nye ting. Gad vide, om min kæreste også bliver det...?
søndag den 2. juni 2013
Hæklet mobil/ipod sleeve
![]() |
Det færdige resultat |
Jeg blev så inspireret, da jeg besøgte en veninde igår, som bare er så dygtig til at hækle. Nu har jeg snart sommerferie, og jeg glæder mig til at have tid til de kreative sysler igen!
![]() |
Sy-skrinet blev fundet frem, da blomsten skulle sys på. |
Jeg er ikke indehaver af en af de smarte telefoner, men min iPod er virkelig glad for at have fået et sleeve! |
Jeg kan slet ikke vente med at komme igang med nogle flere hæklerier! |
lørdag den 1. juni 2013
Eksamenslæsning
Første eksamen bestået, anden eksamen afleveret, nu er der kun én eksamen tilbage før sommerferien!
I torsdags efter statistik-eksamen tog hele holdet ned i Uni-parken for at spise sandwich, sole og sludre. Vi var i parken hele eftermiddagen, og sommerferiestemningen meldte sig. Om aftenen fejrede min kæreste og jeg det med at tage på Mash.
Men fredag morgen meldte hverdagen sig igen. Weekenden skulle stå på eksamenslæsning...
Der var bare det, at fredag aften havde vi sommerfest i opgangen, og det var en skøn aften at sidde ude, og vi blev helt utroligt fulde - så fulde at ham fra 2. sal hentede overskydende raketter fra Nytår, som vi fyrede af. Jeg er helt sikker på, at vi var meget upopulære - for det var en så varm aften, at alle i Øgaderne stensikkert sov med åbne vinduer. Vi vækkede også mågerne, som lavede et påstyr og spektakel! Og én fra nummer 43 råbte, at vi skulle stikke vores raketter op i røven! Så vi ventede lige en halv time, og så fyrede vi én mere af, og vi fniste som små teenagetøser!
I dag kom jeg så først igang med at læse kl 17... For jeg skulle hjælpe min bror med at flytte, og bagefter var der eftermiddagste i haven ved en veninde.
Der er stadig skønt vejr -
så nu står den på chips-spisning og eksamenslæsning under vasketøjet i haven.
Læseferie er nu slet ikke så tosset...
Abonner på:
Opslag (Atom)